Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010


ΔΗΜOTIKH ΠΕΡΙΟΔΟΣ 01.01.07 – 31.07.07

 

 

Φίλες και φίλοι,
Από την 1η Ιανουαρίου 2007, το νησί μας είχε μία Νέα Δημοτική Αρχή.
Μία Δημοτική Αρχή που λειτούργησε με διαφάνεια, δημοκρατικές διαδικασίες και όραμα για την Ύδρα.
Μία Δημοτική Αρχή που σας έλεγε πάντα την αλήθεια, για να μπορεί να σας κοιτάζει στα μάτια.
Είμαστε στο Δήμο γιατί εσείς, οι Υδραίοι, το θελήσατε.
Μας χαρίσατε ένα τεράστιο κεφάλαιο αποδοχής και εμπιστοσύνης, μας εμπιστευτήκατε τις ελπίδες σας για ένα καλύτερο αύριο.
Θέλω να είστε βέβαιοι ότι αυτό το κεφάλαιο δεν το σπαταλήσαμε και ανταποκριθήκαμε μέχρι το τέλος στις ευθύνες που είχε το αξίωμα του Δημάρχου.
Στους επτά μήνες της δημαρχίας μας πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα και βελτιώθηκε σε σημαντικό βαθμό η οικονομική εικόνα του Δήμου. Μέτρα στα οποία αναφερόμαστε παρακάτω.
Συγκεκριμένα, στις 31/12/2006 ο Δήμος και η ΑΔΕΠΥ είχαν έλλειμμα 2.185.000 ευρώ
Επίσης υπάρχουν μη ενταλματοποιημένα τιμολόγια παρελθόντων ετών, προς πληρωμή 1.200.000 ευρώ
ΝΕΡΟ
Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο είναι το νερό. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το πρώτο τρίμηνο του 2005 μετρήθηκαν 22.258 κυβικά, ενώ το αντίστοιχο (πρώτο) τρίμηνο του 2007 μετρήθηκαν 42.866 κυβικά.
Για τα παραπάνω θα πρέπει να διασφαλιστεί:
Α) ότι υπάρχουν μετρητές σε όλους τους καταναλωτές (αξίζει να σημειωθεί ότι για το νερό υπάρχουν 2.189 μετρητές, ενώ για τη Δ.Ε.Η 2.924 μετρητές)
Β) ότι γίνονται οι μετρήσεις ανελλιπώς
Το θέμα της διαχείρισης του νερού είναι πολύ σοβαρό. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το έτος 2006 αγοράστηκαν και μεταφέρθηκαν 448.000 κυβικά νερού ενώ όμως πουλήθηκαν 152.000 κυβικά, ήτοι απώλεια 66% – μέγεθος απαράδεκτο. Αν υποθέσουμε ότι εκ των πραγμάτων υπάρχει μία απώλεια στο δίκτυο λόγω παλαιότητας της τάξεως του 25%, πού είναι το υπόλοιπο 41%; Ποιοί το κατανάλωσαν;
Όταν παραλάβαμε, υπήρχε οφειλή προς το Δήμο από 750 καταναλωτές νερού συνολικού ποσού 635.000 ευρώ
ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ:
Διπλότυπη απόδειξη μέτρησης, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει πότε μετρήθηκε ο υδρομετρητής του και τι ένδειξη είχε
Επίσης είχαμε αποφασίσει να εφαρμόσουμε το δίμηνο λογαριασμό. Για το σκοπό αυτό θα προσλαμβανόταν δεύτερος υπάλληλος για την μέτρηση του νερού.
ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ (2%)
Από τέλη παρεπιδημούντων ο Δήμος εισέπραξε:
ΕΤΟΣ 2004: 83.056 ευρώ
ΕΤΟΣ 2005: 16.065 ευρώ
ΕΤΟΣ 2006: 19.437 ευρώ
Α’ εξάμηνο 2007: 94.238 ευρώ!!!
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥΛΙΚΩΝ (ΦΟΡΤΗΓΑ ΑΔΕΠΥ)
ΕΤΟΣ 2005: 48.697 ευρώ
ΕΤΟΣ 2006: 48.393 ευρώ
Α΄ εξάμηνο 2007: 43.500 ευρώ!!!
ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ( 9 άτομα)
Σύνολο οφειλής: 142.000 ευρώ
ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Για το έτος 2007 υπεγράφη σύμβαση εργολαβίας καθαριότητας 360.000 ευρώ (με αριθμό εργαζομένων 20), έναντι 770.000 του προηγούμενου έτους (με αριθμό εργαζομένων 15), καλύπτοντας την ίδια χρονική περίοδο), ήτοι οικονομία 410.000 ευρώ
Οι αντίστοιχες συμβάσεις καθαριότητας του 2004 και 2005 δεν τις βρήκαμε σε κανένα αρχείο του Δήμου και της ΑΔΕΠΥ. Εξαφανίστηκαν διά μαγείας. Γιατί άραγε;;
Διότι εργολάβος καθαριότητας είχε υπογράψει Υδραίος συνταξιούχος γέροντας, ο οποίος δεν είναι πια στη ζωή. Ο γέροντας αυτός διαχειρίστηκε τα δύο αυτά χρόνια 900.000 ευρώ!!! Τα τιμολόγια που φαίνεται ότι εισέπραξε είναι κομμένα το μήνα Δεκέμβριο κάθε έτους, άρα λοιπόν όλο το χρόνο ο συνταξιούχος πλήρωνε από δικά
του χρήματα, μέχρι να έρθει ο 12ος μήνας του έτους για να πληρωθεί! Λογιστής του γέροντα εργολάβου ήταν ο κ. Αναστόπουλος.
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Επί των ημερών μας έγινε επίσης επαναδιαπραγμάτευση των μεταφορικών του νερού, για τα οποία σε συνθήκες εγκαίρου πληρωμής τους (και όχι καθυστέρησης για περισσότερο από ένα έτος, όπως το 2006), μπορεί να επιτευχθεί έκπτωση 10% – 15%, ήτοι ωφέλεια 90.000 – 135.000 ευρώ.
Ο στόχος μας ήταν αυτός, γι’αυτό προσπαθήσαμε να είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας, εξάλλου το νερό είναι τέλος ανταποδοτικό. Αυτό σημαίνει ότι ό,τι εισπράττεις πρέπει και να πληρώνεις (όχι να κάνεις εξωταμειακή διαχείριση).
Σας ενημερώνουμε ότι επί δημαρχίας μας ο μεταφορέας νερού έχει εισπράξει συνολικά 335.000 ευρώ (για ανεξόφλητα τιμολόγια ετών 2004 και 2005).
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Όταν αναλάβαμε το Δήμο, οι οφειλές δημοτών προς το Λιμενικό Ταμείο ήταν 140.406 ευρώ.
Το νέο Δ.Σ του Λιμενικού Ταμείου, κάλεσε όλους τους οφειλέτες, έγιναν διακανονισμοί πληρωμής, με αποτέλεσμα το σύνολο της οφειλής να είναι αυτή τη στιγμή 80.055 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω, είναι δεδομένο ότι στο τέλος του χρόνου τα έσοδα του Δήμου θα είχαν αυξηθεί.
Αυτό βέβαια δεν θα γινόταν με το να επιβαρύνουμε όλους εσάς αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη, αλλά εισπράττοντας τα χρήματα που οφείλονται στο Δήμο και όλα αυτά τα χρόνια (για λόγους που μπορείτε να φανταστείτε), δεν τα εισέπραττε ο κ. Αναστόπουλος όπως όφειλε να κάνει.
Υδραίες και Υδραίοι,
Ήταν καθήκον μου να σας ενημερώσω σήμερα για τα χρέη που παραλάβαμε καθώς επίσης και για τις αδιαφανείς πρακτικές και την κακοδιαχείριση που κυριάρχησαν όλα αυτά το χρόνια στο Δήμο μας.
Σας ευχαριστώ.
1/1/2007 – 31/7/2007
ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ, ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΠΟΥ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΌΧΕΤΕΥΣΗ
ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΒΟΘΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΟΧΗΜΑ
(Είχε να καθαριστεί 11 χρόνια!!!)
ΕΦΥΓΑΝ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΔΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
(Μία κατάσταση που επαναλαμβανόταν για χρόνια. Από 18 Ιανουαρίου τα λύματα δεν πέφτουν πια εκεί).
ΕΡΓΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΞΥΛΟΥΡΓΕΙΟ ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΕΩΣ ΠΑΡΑΛΙΑ
(Η δυσάρεστη μυρωδιά έξω από το νοσοκομείο δεν υπάρχει πια)
ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ
(Περίπου 136 επισκευές).
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ – ΣΑΧΤΟΥΡΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΙΚΙΑ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ – ΟΙΚΙΑ ΠΕΝΘΕΡΟΥ. ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ 4 ΝΕΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΦΩΛΙΕΣ.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΩΛΗΝΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΤΟ 1 Κm.
ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ 240 ΧΑΛΑΣΜΕΝΟΥΣ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΕΣ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!
ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΜΕ ΣΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΔΙΠΛΟΤΥΠΟ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΗ.
(Με αυτό τον τρόπο θα υπήρχε διαφάνεια καθώς επίσης και δυνατότητα ελέγχου από τον καταναλωτή).
ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΦΩΛΙΩΝ. (Όταν παραλάβαμε το Δήμο οι 40 από τις 44 δεν λειτουργούσαν!!!).
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΩΝ
Επί δημαρχίας Αναστόπουλου η Νομαρχία Πειραιά είχε δώσει 300.000 ευρώ για την αντικατάσταση των καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων. Μέχρι την ημέρα που αναλάβαμε, δεν είχε γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Μετά από δικές μας ενέργειες, ο Νομάρχης Πειραιά πρόσθεσε 200.000 στο έργο (σύνολο 500.000 ευρώ). Προχωρήσαμε άμεσα στη χάραξη πορείας της διαδρομής, την αποστείλαμε στη Νομαρχία και όλα είναι έτοιμα για να για να ξεκινήσει το έργο τον Οκτώβριο. Υπολογίζουμε πως αν οι εργασίες συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2008.
ΕΞΟΠΛΙΣΑΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΙΔΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Όταν παραλάβαμε το Δήμο, στις αποθήκες δεν υπήρχε καθόλου εξοπλισμός πυρασφάλειας (αλυσοπρίονα, πυροσβεστικά πλάτης κ.λ.. Στη δύσκολη ώρα της φωτιάς όλα αυτά μας φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα και πολύτιμα).
ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΑΚΙ. Κάτι που ο κύριος Αναστόπουλος δεν μπορούσε να κατορθώσει για χρόνια. Το συνεργείο της Δ.Ε.Η βρίσκεται ακόμα στα νησί, ο μετασχηματιστής είναι σχεδόν έτοιμος και το εργοστάσιο αφαλάτωσης θα λειτουργήσει άμεσα.
Ήρθαμε σε επαφή με την εταιρεία CLEAR WATER THINK TANK A.E, για εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στον ήδη διαμορφωμένο χώρο του εργοστασίου, με 1.500.000 ευρώ επιχορήγηση. Εδώ, η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του συστήματος αφαλάτωσης, καλύπτεται πλήρως από εγκατεστημένη ανεμογεννήτρια 330 ΚW. (Για τη συγκεκριμένη εταιρεία και τη σχέση της με το Δήμο Ύδρας, δεν είχαμε ενημερωθεί από κανέναν!!! Ένα έτοιμο έργο που μας εμφανίστηκε ως … δώρο, καθώς ο κ. Αναστόπουλος προφανώς το θεώρησε περιττό και το αγνόησε.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΜ ( Ύδρευση – αποχέτευση – διαχείριση σκουπιδιών).
Λόγω φιλικών σχέσεων με το Δήμαρχο, η εταιρεία προσφέρθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς με μελέτες, προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση στα παραπάνω. Συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία που ήταν απαραίτητα και οι μελέτες σύντομα θα παραδοθούν στο Δήμο Ύδρας.
ΗΡΘΑΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ.
Μία παγκόσμια πρωτοποριακή λύση. Με τον παραπάνω τρόπο έχουν υδροδοτηθεί μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και άνυδρα νησιά σε όλο τον κόσμο.
ΧΟΡΗΓΙΕΣ – ΔΩΡΕΕΣ
Κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου, έγιναν στο Δήμο Ύδρας δωρεές συνολικού ποσού 34.000, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες ανάγκες. Όλα αυτά τα χρήματα κατατέθηκαν στο λογαριασμό της ΑΔΕΠΥ.
Το κόστος των κάδων, καρεκλών, πολυελαίου και άλλων αντικειμένων που καλύφθηκαν από δωρεές , δεν συμπεριλαμβάνεται στο παραπάνω ποσό. Τα παραπάνω χρήματα (34.000 ευρώ) κατατέθηκαν ακέραια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε άλλες ανάγκες.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ.(Ένα γεγονός που έγινε αντιληπτό από όλους μας και για το οποίο δεχθήκαμε συγχαρητήρια από όλους τους πολίτες.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 180 ΝΕΩΝ ΚΑΔΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
Το κόστος (30.000 ευρώ) καλύφθηκε από δωρεά φιλυδραίου, κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου. Σε δωρεές τέτοιου τύπου υπήρχε απόλυτη διαφάνεια, καθώς τα τιμολόγια δίνονταν απευθείας στον δωρητή, και εκείνος τα εξοφλούσε.
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΜΑΞΙΔΙΩΝ ΟΔΟΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ.
ΦΟΡΜΕΣ ΟΔΟΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ (Καταργήθηκαν από την ημέρα που ανέλαβε ο κ. Αναστόπουλος.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΓΕΦΥΡΙΩΝ. (Για πολλά χρόνια είχαν μετατραπεί σε κανονικό σκουπιδότοπο).
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΙΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΚΑΛΑ ΠΗΓΑΔΙΑ – ΚΑΜΙΝΙ.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΚΥΒΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ. (Τα οικόπεδά μας είχαν και αυτά μετατραπεί σε σκουπιδότοπο).
ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΛΥΧΟΥ.
Τέσσερα φορτηγά του Δήμου φορτώθηκαν με σκουπίδια που υπήρχαν για χρόνια στον πανέμορφο Βλυχό
ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΧΩΡΩΝ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΟΙΚΙΑ ΠΑΝΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΕΩΣ ΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΩΝ – ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ – ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΟ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΗ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ.
ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΚΡΕΚΟ.
ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ.
ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΡΜΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΙΜΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΩΣ ΑΓΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ.
ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟΥ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΠΡΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΡΜΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΞΕΡΗ ΕΛΙΑ.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΙΑΦΑ. (Οικία Ρούσση προς Άγιο Ελευθέριο).
ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ. Ο ιστορικός αυτός χώρος ήταν παραμελημένος για χρόνια. Έγιναν επισκευές και συντήρηση, έγινε γενικός ελαιοχρωματισμός τοίχων και κουφωμάτων, αγοράστηκαν καινούργιες κουρτίνες και κουρτινόξυλα και ο χώρος έγινε έτσι όπως θα έπρεπε να είναι το Δημαρχείο της Ύδρας.
ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΩΝ ΦΑΝΟΣΤΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ.(Οι εγκρίσεις για την τοποθέτηση παραδόθηκαν έτοιμες στον κ. Αναστόπουλο. Αντί όμως να τοποθετηθούν τα νέα φανάρια από τον κ.Αναστόπουλο, μεταφέρθηκαν σε απομακρυσμένη αποθήκη του Δήμου, προφανώς μέχρι να ξεχαστεί ότι αγοράστηκαν επί των ημερών μας.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EQUAL.
Ενώ φαίνεται ότι στην Ύδρα, όλο το 2006 λειτουργούσε γραφείο ενημέρωσης για την κοινωνική οικονομία, το οποίο υποτίθεται απασχολούσε δύο άτομα, από τα οικονομικά στοιχεία του προγράμματος προκύπτει, ότι μέχρι τις 31/12/2006 , το γραφείο στην Ύδρα δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ όμως καταβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μισθοί σε δύο άγνωστα άτομα (καμία σχέση δεν είχαν με την Ύδρα). Οι μισθοί που καταβλήθηκαν ξεπερνούν τις 18.000 ευρώ. Δεν υπήρχαν άραγε δύο Υδραιόπουλα να πάρουν αυτούς τους μισθούς;
Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, συστήσαμε το γραφείο αυτό και σήμερα απασχολούνται δύο Υδραιόπουλα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ASIA URBS (TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ)
Τον Ιούλιο του 2006, κατατέθηκε στο λογαριασμό της ΑΔΕΠΥ η δεύτερη δόση του προγράμματος. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να αποσταλούν συνολικά 63.000 ευρώ στην Ινδία, στην Ιταλία και στην εταιρεία η οποία είχε αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος. Τα χρήματα αυτά, ενώ εκταμιεύτηκαν από το λογαριασμό της ΑΔΕΠΥ, ΔΕΝ απεστάλησαν ποτέ στους δικαιούχους, με συνέπεια σήμερα να απειλούν το Δήμο Ύδρας με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.Τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν σε άλλες ανάγκες της ΑΔΕΠΥ. Η κακοδιαχείριση στο μεγαλείο της!!!
Προσθέτουμε εδώ, ότι σε αυτό το πρόγραμμα, ο κ. Αναστόπουλος είχε δηλωθεί ως manager τουρισμού και περιβάλλοντος, με συνολικές απολαβές 7.000 ευρώ!!!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ.
Το πράγραμμα αυτό, και ενώ η προθεσμία συμμετοχής εξέπνεε, ο κ. Αναστόπουλος δεν το είχε καν ξεκινήσει. Φαίνεται ότι ήταν απασχολημένος με την προεκλογική περίοδο. Μόλις αναλάβαμε το Δήμο, κάναμε αγώνα δρόμου για να διασωθεί το πρόγραμμα. Πράγματι, στις 4/6/2007, το Δημ. Συμβούλιο αποφάσισε τη διενέργεια διαγωνισμού για την υλοποίηση του προγράμματος. Το ποσό που έχει υπολογιστεί να πάρει η Ύδρα, είναι 350.000 ευρώ!!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GLOBAL GRANTS.
Επί δημαρχίας μας κατατέθηκε η πιο φιλόδοξη πρόταση για μεγάλα καινοτόμα έργα ανάπτυξης, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.
Μέσω του προγράμματος GLOBAL GRANTS, η Ύδρα διεκδικεί ποσό 8.000.000 ευρώ για τα εξής έργα:
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΠΕΗ
(Με μία μεγάλη αίθουσα 200 ατόμων καθώς επίσης και αίθουσες δημιουργίας δημοτικής πινακοθήκης).
ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ
(Το κέντρο θα παριλαμβάνει σινεμά, εστιατόριο, παιδική χαρά, θέατρο, καφετέρια)
ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΑΚΙ
ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
ΜΕΙΩΣΗ 50% ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
ΑΓΟΡΑ ΝΕΚΡΟΦΟΡΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ (Συνολικό κόστος 26.000 ευρώ)
Κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου, τα 10.000 ευρώ καλύφθηκαν από δωρεά, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από την πώληση έργου ζωγραφικής, το οποίο δώρισε ο κ. Π. Τέτσης, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για το σκοπό αυτό.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Είναι πλέον αποδεκτό από όλους, ότι πετύχαμε ποιοτική αναβάθμιση στις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα, εκτός άλλων, και τη μεγαλύτερη τουριστική προβολή του νησιού μας. Η Ύδρα, έγινε πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, λόγω των ποιοτικών εκδηλώσεών της.
ΕΚΘΕΣΗ Π. ΤΕΤΣΗ
Εκατοντάδες τα δημοσιεύματα των εφημερίδων για την παραπάνω έκθεση. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 προβάλλει καθημερινά διαφημιστικό σποτ, διαφημίζοντας την έκθεση και κατ’ επέκταση την Ύδρα. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν πλήθος επισήμων και εκατοντάδες κόσμος.
ΜΙΑΟΥΛΕΙΑ
Οι κριτικές των Μιαουλείων ήταν μόνο καλές. Κατά κοινή ομολογία, τα φετινά Μιαούλεια ήταν τα καλύτερα που είχε απολαύσει ο Υδραϊκός λαός, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να διοργανώσουμε ποιοτικές εκδηλώσεις (Χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων, Συναυλία Σταύρου Ξαρχάκου, Συναυλία Γλυκερίας κ.λ). Η Ύδρα είχε μία άλλη όψη σε όλους τους τομείς.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΟΤΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ
Ακόμα και η αυριανή συναυλία, διοργανώθηκε και σχεδιάστηκε επί των ημερών μας, σε μία συνεργασία της Νομαρχίας Πειραιά, του Ιστορικού Αρχείου- Μουσείου και του Δήμου Ύδρας.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΡΕΚΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΜΕ 330 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΥΦΟΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ.
(το κόστος καλύφθηκε από δωρεά, κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου).
ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ
Το Δημ. Συμβούλιο πήρε απόφαση για την δημοπράτηση των παλαιών σφαγείων με ειδικούς όρους, προκειμένου να δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος των έργων μοντέρνας τέχνης του κ. Δάκη Ιωάννου.
(Ο χώρος θα αξιοποιηθεί, και η Ύδρα θα γίνει πόλος έλξης τουριστών, οι οποίοι θα έρχονται να επισκεφθούν την έκθεση. Τα έξοδα κατασκευής έχει συμφωνηθεί να καλυφθούν από τον εκθέτη).
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ (Μετά από προσπάθειες, η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από την Περιφέρεια).
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ.
ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΓΝΩΣΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ.
ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΛΙΜΕΝΟΛΟΓΟ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΗΜΑΔΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ.
ISPS (ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ)
Σύμφωνα με διεθνή κανονισμό των τελευταίων ετών, κάθε λιμάνι που δέχεται μικρά ή μεγάλα κρουαζιερόπλοια, πρέπει να έχει λάβει μέτρα ασφαλείας επιβατών, και να έχει ενταχθεί σε συγκεκριμένο επίπεδο ασφαλείας. Διενεργήθηκε διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης, έγιναν οι πρώτες επαφές με τους μελετητές και έτσι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τη θερινή περίοδο του 2008. Σημειώνεται εδώ ότι οποιοδήποτε λιμάνι δεν έχει κάνει ενέργειες να ενταχθεί σε συγκεκριμένο επίπεδο ασφαλείας, δεν θα μπορεί να δέχεται κανένα κρουαζιερόπλοιο.
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΕΣΤΡΩΝ (ΜΠΙΝΤΕΣ), ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΕΣΙΜΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΚΑΦΩΝ. (Ο κ. Αναστόπουλος τις απομάκρυνε, προφανώς μέχρι να ξεχαστεί ότι αγοράστηκαν επί των ημερών μας. Σημειώνεται εδώ ότι το συνολικό κόστος καλύφθηκε από δωρεές, μετά από ενέργειες του Δημάρχου).
ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
(Μετά από ενέργειες του Δημάρχου και των συνεργατών του, στο νησί μας θα προσεγγίζει τους χειμερινούς μήνες, κρουαζιερόπλοιο με αμερικάνους τουρίστες. Το πλοίο θα έρχεται μία φορά την εβδομάδα, ξεκινώντας από τα Χριστούγεννα του 2007.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ένας τομέας που είχε παραμεληθεί εντελώς τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που όλες οι σχολικές και αθλητικές μονάδες των γειτονικών μας νησιών, έχουν πλέον εκσυγχρονιστεί
ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ο.Σ.Κ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΥΔΡΑΣ, για τη μελέτη και κατασκευή του έργου – Αναβάθμιση δύο Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίου – Λυκείου και υφισταμένου αθλητικού χώρου (γήπεδο) , ενδεικτικού προϋπολογισμού 1.630.000 ευρώ.
Κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί μας ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΚ κύριος Πάνος Παταργιάς, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιο Καλό.
Έγινε σύσκεψη με τους Διευθυντές των σχολείων, συζητήθηκαν μικρά και μεγάλα προβλήματα και δόθηκαν άμεσες λύσεις. Ύστερα από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες του Δημάρχου, το Δ.Σ του Ο.Σ.Κ αποφάσισε ομόφωνα στις 12/7/2007 την υπογραφή σύμβασης με το Δήμο Ύδρας για τη μελέτη και κατασκευή του έργου – Αναβάθμιση δύο Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίου – Λυκείου και υφιστάμενου αθλητικού χώρου (ποσό 1.630.000 ευρώ ). Ο κ. Παταργιάς μας ενημέρωσε πως όταν ξεκινήσουν οι εργασίες, εάν χρειαστεί, το ποσό θα αυξηθεί όσο πρέπει, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν εντελώς τα σχολεία.
Mε το παραπάνω έργο
α) τα σχολεία μας επισκευαστούν και θα εκσυγχρονιστούν, όπως άλλωστε αξίζει στους μαθητές μας.
β) Το γήπεδό μας (το μοναδικό στην Περιφέρεια που βρίσκεται ακόμα σε αυτή την κατάσταση, θα γίνει σύντομα ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο με πλαστικό τάπητα, φωτισμό, κερκίδες, καινούργια αποδυτήρια).
Τα ποσά που υπάρχουν στον προϋπολογισμό του Δήμου για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων για το έτος 2007, είναι 62.000 ευρώ.
Οι εργασίες σε όλα τα σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και περίπου 20 ημέρες και σκοπός μας ήταν να διαθέσουμε όλο το παραπάνω ποσό για το σκοπό αυτό. Επισημαίνουμε ότι τα προηγούμενα έτη το ποσό ήταν περίπου ίδιο, με τη σημαντική όμως διαφορά ότι τα έργα γίνονταν μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς με πολύ πρόχειρες εργασίες.
(1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΔΡΑΣ).
ΕΡΓΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΤΩ ΑΙΘΟΥΣΕΣ
Ένα έργο που έγινε με επίμονες προσπάθειες του Δημάρχου μας, καθώς τα παράπονα των γονιών για τραυματισμούς των παιδιών τους στην αυλή του σχολείου, ήταν πολλά. Κανείς όμως δεν ασχολήθηκε με το θέμα, μέχρι την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας. Το έργο ήδη ξεκίνησε, και θα παραδοθεί στις 20/8/2007.
ΔΩΡΕΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Για πρώτη φορά, ο Δήμος Ύδρας δώρισε βιβλία σε όλους τους μαθητές και καθηγητές κατά τις εορτές λήξης της σχολικής περιόδου, προκειμένου να ενισχυθεί η σχέση παιδιού – βιβλίου.
(Μετά από ενέργειες του Δημάρχου, το κόστος καλύφθηκε από δωρεά εκδοτικού οίκου).


Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας.


ΑΓΓΕΛΟΣ Λ. ΚΟΤΡΩΝΗΣ
και τα μέλη του Συνδυασμού