Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΥΔΡΑΣ




Ύδρα, 12 Μαΐου 2014



«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ»




Για σήμερα το πρωί Δευτέρα 12-5-2014 είχε προσδιοριστεί η εκδίκαση της προσωρινής διαταγής που ζητήθηκε προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες για το έργο της αφαλάτωσης που ήδη κατασκευάζεται στο Μανδράκι. Ο Δήμος Ύδρας εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο Άγγελο Κοτρώνη, καθώς και τους νομικούς και τεχνικούς του συμβούλους. Στο δικαστήριο παρευρέθησαν για να στηρίξουν το ζωτικό αυτό έργο, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Εμμανουήλ Τσακίρης, ο χειρουργός και δ/ντης του Κουλούρειου νοσοκομείου κ. Παναγιώτης Μανίκης, η δικηγόρος και πρόεδρος των ξενοδόχων Ύδρας κα. Τζένη Σοφιανού και αρκετοί Υδραίοι που βρίσκονταν στον Πειραιά.
Η παρουσία όλων αυτών καταδεικνύει το ομόθυμο της Υδραϊκής κοινωνίας για να προχωρήσει το έργο, όπως άλλωστε σχεδόν ομόφωνη ήταν και η υπ’ αριθμό 123/25-9-2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία αποφασίστηκε να εγκατασταθεί νέα και μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης στη θέση της υφιστάμενης στο Μανδράκι, η οποία κατασκευάστηκε και λειτουργούσε εκεί απρόσκοπτα από το 2006. Ο μόνος που μειοψήφησε τότε και αντιτάχθηκε στο έργο της αφαλάτωσης ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Κουκουδάκης.
Στο δικαστήριο οι δικηγόροι των αντιδίκων προέβαλαν ότι από λάθος τους κατέθεσαν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο Πειραιά και όχι σε αυτό της Αίγινας και ζήτησαν να παραιτηθούν αυτής της αγωγής. Ο Δήμος Ύδρας και η ανάδοχος εταιρεία ΤΕΜΑΚ δήλωσαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι δεν θα προβάλουν καμία ένσταση αναρμοδιότητας και ζήτησαν να εκδικαστεί η αγωγή σήμερα. Οι αντίδικοι όμως δεν συναίνεσαν και παραιτήθηκαν αυτής, ενώ ενημέρωσαν ότι σκοπεύουν να καταθέσουν νέα αγωγή.
Ελπίζουμε αυτή η καθυστέρηση να μην προκαλείται για να βρίσκεται συνεχώς απασχολημένος ο Δήμαρχος, στη κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, αλλά να γίνει αφορμή ώστε κάποιοι να επανακοθορίσουν τη θέση τους απέναντι σ’ αυτό το έργο που θα δώσει οριστική λύση στο οξύτερο πρόβλημα του νησιού μας. Ελπίζουμε, επίσης, να αποτελέσει για τον τρίτο υποψήφιο Δήμαρχο ακόμη μια ευκαιρία ώστε να εμφανιστεί και να στηρίξει το συμφέρον των κατοίκων της Ύδρας.
Τέλος, προς ενημέρωση αυτών που φαίνεται να αγνοούν βασικά στοιχεία της σύμβασης, ο Δήμος Ύδρας και οι Υδραίοι δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα (1) ευρώ για το έργο αυτό. Η σύμβαση προβλέπει ότι η ανάδοχος εταιρεία θα κατασκευάσει το σύνολο του έργου με αποκλειστικά δικά της έξοδα και ο Δήμος έχει ως μόνη υποχρέωση να πληρώνει το νερό που θα προμηθεύεται όταν λειτουργήσει η αφαλάτωση.
Επομένως, η άμεση λειτουργία της μονάδας σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 500.000 ευρώ ετησίως για τον Δήμο, δηλαδή περισσότερα από 40.000 ευρώ κάθε μήνα. Όλα αυτά τα χρήματα, σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να τα παίρνουμε από του δημότες για να πληρώσουμε το επιπλέον κόστος της αγοράς και μεταφοράς του νερού με την υδροφόρα. Αυτό και μόνο καταδεικνύει ότι τα ασφαλιστικά μέτρα, που ζητούν την άμεση διακοπή των εργασιών της αφαλάτωσης, ουσιαστικά στρέφονται κατά όλων των Υδραίων, όπως κατά των Υδραίων στρέφονται και όσοι παρέχουν την πολιτική τους κάλυψη σε τέτοιες ενέργειες.


ο Δήμαρχος Ύδρας



Άγγελος Λ. Κοτρώνης