Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ


Για άλλη μια φορά ξέσπασε πυρκαγιά στο νησί μας και συγκεκριμένα στην περιοχή της σκουπιδιέρας όπου και επεκτάθηκε γρήγορα. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό όλοι αναρωτιούνται: Μέχρι που θα φτάσει η φωτιά;;; Τι άλλο έχει απομείνει να κάψει;;; Και γιατί η δημοτική αρχή δεν κάνει κάτι;;; Τόσο εύκολα ξεχνά τις τόσες πυρκαγιές και ειδικότερα την μεγάλη φωτιά του 1985 που έκαψε σχεδόν όλο το νησί και θρηνήσαμε τρία παλικάρια!!! Κάθε Δήμαρχος στην θητεία του έχει γευτεί μαζί με όλους εμάς το πικρό ποτήρι της πυρκαγιάς. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να πάρετε μέτρα ;;; Τελικά πόσο εύκολα μπορεί να ξεσπάσει πυρκαγιά από την συγκεκριμένη περιοχή; Πολύ εύκολα και γρήγορα!!! Γιατί;;; Γιατί όλα αυτά χρόνια ο Δήμος δεν πήρε σχεδόν κανένα μέτρο και καμία πρόβλεψη.
Στα τόσα χρόνια που έχουν περάσει το θέμα των σκουπιδιών έπρεπε να έχει λυθεί ριζικά, εξαντλώντας τα πιο σύγχρονα μέσα που προσφέρει η σημερινή τεχνολογία και που έχουν χρησιμοποιήσει τόσα και τόσα μέρη ανά τον κόσμο και όπως θα έπρεπε για την μοναδική μας πατρίδα Ύδρα. Όμως κανένα σοβαρό έργο υποδομής δεν έχει γίνει και όλοι εμείς υπομένουμε καρτερικά την μοίρα μας. Επειδή όμως αυτά τα έργα είναι αρκετά χρονοβόρα, πρέπει έστω και την ύστατη στιγμή να ληφθούν μέτρα που θα αποτρέψουν ευκολότερα και αποτελεσματικότερα ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Στην επτάμηνη δημαρχία Κοτρώνη, όπου ήμουν και εγώ δημοτικός σύμβουλος σκοπός μας ήταν να έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί το νησί μας δεκαετίες. Εξοπλίσαμε της άδειες αποθήκες πυρασφάλειας με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (αλυσοπρίονα, πυροσβεστικά πλάτης, κ.λ.π). Επισκευάσαμε και συντηρήσαμε τις ελάχιστες για το νησί μας πυροσβεστικές φωλιές. Όταν παραλάβαμε τον Δήμο, οι 40 από της 44 πυροσβεστικές φωλιές δεν λειτουργούσαν!!! Με τον κύριο Κοτρώνη επισκεφτήκαμε την πυροσβεστική Ασπροπύργου όπου και επιλέξαμε πυροσβεστικό όχημα που μας είχε κάνει δωρεά η πυροσβεστική, κατάλληλο για τους δρόμους της Ύδρας αλλά και για κάθε περίπτωση, ενώ δρομολογήσαμε την και «άφιξη του».
Το πυροσβεστικό όχημα μετά την αποχώρηση μας από τον Δήμο δεν ήρθε ποτέ!!

Για όσους δεν γνωρίζουν περίπου τριάντα μέτρα μακριά από τον χώρο της σκουπιδιέρας υπάρχει γεώτρηση, η όποια είναι ξεχασμένη, αφού το νερό που βρέθηκε εκεί είναι θαλασσινό. Μετά από ενέργειες του κ. Κοτρώνη ήρθε στην Ύδρα ειδικός όπου και επισκεφτήκαμε μαζί την γεώτρηση.
Έγινε έλεγχος για την ποσότητα του νερού (όπου υπάρχει φυσικά άφθονο ) και καταλήξαμε, να εγκατασταθεί στη γεώτρηση μία γεννήτρια πετρελαίου και τρία σταθερά κανόνια (όπως τα ονομάζει η πυροσβεστική ) που θα ρίχνουν άφθονο νερού σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων το κάθε ένα. Έτσι θα υπάρχει σε μια ευαίσθητη περιοχή πάντα άφθονο νερό, σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και όχι μόνο.
Η αξία όλης της εγκατάστασης;;; 60,000 ευρώ!!

Αλήθεια τόσα χρόνια καίγεται το νησί μας για 60.000 ευρώ!!!!! Έχουν μεγαλύτερη αξία η 60,000 χιλιάδες από αυτό που χάνουμε μετά από κάθε πυρκαγιά και με τον κίνδυνο να χαθεί ανθρώπινη ζωή ;;;
Εμείς το 2007 προχωρήσαμε άμεσα στην παραγγελία του συγκεκριμένου συγκροτήματος για την γεώτρηση, δυστυχώς μετά την αποχώρηση μας από τον δήμο και αυτό το έργο χάθηκε στον δρόμο……, όπως και τα τόσα άλλα που είχαμε οργανώσει και δρομολογήσει.




ΓΙΑΝΝΗΣ Κ ΠΑΣΤΟΣ

τ. δημοτικός σύμβουλος