Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ











  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ       
                                        Αθήνα 14 Ιουνίου 2010       
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ                       Αριθ. Πρωτ.:33124
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ                          
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

                                                                                  ΠΡΟΣ:
Ταχ. Διεύθυνση: Ευαγγελιστρίας 2                            Όπως πίνακας αποδεκτών
Ταχ. Κώδικας: 101 83                            
Πληροφορίες: Κ. Παράσχου                   
Τηλέφωνο: 210 3741003                      
           

ΘΕΜΑ: «Εκλογικοί κατάλογοι Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών 2010»

   
    Ενόψει των προσεχών Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών της 7ης  Νοεμβρίου 2010 καθώς και των επαναληπτικών της 14ης Νοεμβρίου 2010 και αναφορικά με τους εκλογικούς καταλόγους με τους οποίους θα διενεργηθούν οι εκλογές αυτές, σας γνωρίζουμε τα εξής:
    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 42 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 96/2007) «οι μεταβολές που συντελούνται στο δημοτολόγιο ένα (1) μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών καταχωρίζονται στους εκλογικούς καταλόγους μετά την διενέργεια των εκλογών».
    Συνεπώς οι προσεχείς Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές θα διενεργηθούν με τους εκλογικούς καταλόγους της Δ΄ αναθεώρησης (Ιούλιος – Αύγουστος 2010 ), η οποία θα περιλαμβάνει τις μεταβολές (μεταδημοτεύσεις κ.λ.π.) που θα συντελεστούν μέχρι 31.08.2010 .
    Η ίδια ανωτέρω προθεσμία (31.08.2010) ισχύει και για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Ευρωπαίων πολιτών που προέρχονται από τα 26 λοιπά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατοικούν στη χώρα μας και οι οποίοι προτίθενται να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις  προσεχείς Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010.
    Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι, οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με τη συμμετοχή των ομογενών και των νομίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών με εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και όπως προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 18 του ν.3838/2010(ΦΕΚ49 Α΄). Η εγγραφή των παραπάνω στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους παρατάθηκε με την 29982/01.06.2010 (ΦΕΚ754 Β΄) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και λήγει στις 31.08.2010.
   

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
1. Πρωτοδικεία &                                 
    Εισαγγελίες Πρωτοδικών
    (Μέσω Ν.Α.)                                                  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
2. Περιφέρειες Κράτους – Έδρες τους
3. Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις – Έδρες τους
4. Διευθύνσεις Τοπικής
    Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης Νομών – Έδρες τους
5. Δήμους και Κοινότητες
    (Μέσω Περιφερειών)

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ                                  
1. Γραφείο κ. Υπουργού                    
2. Γραφείο κ. Υφυπουργού
3. Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα
4. Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής
5. Γεν. Δ/ντή Αναπτ. Προγραμμάτων
6. Δ/νση  Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης
7. Δ/νση Οργ.& Λειτ. Ο.Τ.Α.
8. Δ/νση Μηχ/σης & Η.Ε.Σ.
9. Δ/νση Εκλογών (3 αντίγραφα)
10. Γραφείο Τύπου




ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ








ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                         
                                                                                          Αθήνα 18 Ιουνίου 2010      
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,  ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ                 Αριθ. Πρωτ.: 34325   
&ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  


ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ 
ΤΜΗΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

                                         ΠΡΟΣ:
Ταχ. Διεύθυνση: Ευαγγελιστρίας 2                           1. κ.κ. Δημάρχους και
Ταχ. Κώδικας: 101 83                             Προέδρους  Κοινοτήτων
Πληροφορίες: Ε. Κουτούκη                         2. Υπεύθυνους Δημοτολογίων
Τηλέφωνο: 210 3741132                             δήμων και κοινοτήτων
Fax: 210 3741140, 3741129                            (μέσω Γ.Γ. Περιφερειών)
e-mail:te.ekloges@ypes.gr          






ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις αναφορικά με την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των ομογενών και νομίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα. Ανάρτηση καταστάσεων και υποβολή ενστάσεων»

Με αφορμή αρκετά ερωτήματα που ανέκυψαν ενόψει των δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010 σχετικά με την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ΟΤΑ, πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ομογενών και νομίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα και με σκοπό να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες ως προς τις κατηγορίες των εκλογέων και εσφαλμένες εγγραφές στους καταλόγους, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:


1.    Εγγραφή πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των ευρωπαίων πολιτών στη χώρα μας κατά τις δημοτικές εκλογές, ρυθμίζεται από τις διατάξεις της Οδηγίας του Συμβουλίου της Ε.Ε 94/80/ΕΚ, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο με το Π.Δ.133/97, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απαιτείται η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Για το σκοπό αυτό, εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου διαμονής τους, προσκομίζοντας ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο) και συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση - δήλωση εγγραφής.
Για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εγγραφής των ευρωπαίων πολιτών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, έχετε ενημερωθεί διεξοδικά με προηγούμενες εγκυκλίους μας.
Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, όπου πολίτες της Ε.Ε. όπως π.χ. Βούλγαροι, Ρουμάνοι κ.λ.π. λογίζονται από ορισμένους δήμους ως υπήκοοι τρίτων χωρών και για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, τους ζητείται να καταθέσουν δικαιολογητικά υπηκόων τρίτων χωρών.
    Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να αποφευχθούν οι εσφαλμένες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ενδιαφερόμενων εκλογέων, ακολουθεί για πληρέστερη ενημέρωση και διευκόλυνση του έργου σας ΠΙΝΑΚΑΣ με τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

1.    ΑΥΣΤΡΙΑ
2.    ΒΕΛΓΙΟ
3.    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
4.    ΓΑΛΛΙΑ
5.    ΓΕΡΜΑΝΙΑ
6.    ΔΑΝΙΑ
7.    ΕΛΛΑΔΑ
8.    ΕΣΘΟΝΙΑ
9.    ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
10.    ΙΡΛΑΝΔΙΑ
11.    ΙΣΠΑΝΙΑ
12.    ΙΤΑΛΙΑ
13.    ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)
14.    ΚΥΠΡΟΣ
15.    ΛΕΤΟΝΙΑ
16.    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
17.    ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
18.    ΜΑΛΤΑ
19.    ΟΥΓΓΑΡΙΑ
20.    ΠΟΛΩΝΙΑ
21.    ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
22.    ΡΟΥΜΑΝΙΑ
23.    ΣΛΟΒΑΚΙΑ
24.    ΣΛΟΒΕΝΙΑ
25.    ΣΟΥΗΔΙΑ
26.    ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
27.    ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ




2. Ομογενείς και νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών στην Ελλάδα


Οι κατηγορίες των ομογενών και των λοιπών αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν.3838/2010 και ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα άρθρα 15 και 16 του νόμου αυτού, καθώς και με τα όσα ειδικότερα αναφέρονται στην εγκύκλιό μας αριθ.6/24592/7.5.2010.


3. Ανάρτηση καταστάσεων  - Υποβολή ενστάσεων


Επισημαίνεται ότι, οι καταστάσεις που συντάσσονται για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας – όπως άλλωστε και των πολιτών των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - αναρτώνται επίσης στο δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα (στο πλαίσιο των δίμηνων αναθεωρήσεων) από 1ης μέχρι 10ης του επόμενου μήνα μετά τη λήξη του διμήνου. Στις προθεσμίες αυτές, κάθε εκλογέας ή αντιπρόσωπος κόμματος αναγνωρισμένου κατά τον Κανονισμό της Βουλής, έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση κατά της εγγραφής ή μη εγγραφής προσώπου στις καταστάσεις αυτές.
Με βάση τα ανωτέρω, εφιστούμε την προσοχή των αρμόδιων υπαλλήλων για την πιστή εφαρμογή των προαναφερθέντων, εντάσσοντας ορθά και στην αντίστοιχη κατηγορία εκλογικών καταλόγων τους εκλογείς αυτούς.
Στο σημείο αυτό, διευκρινίζεται ότι οι πολίτες της Ένωσης καθώς και οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών στην Ελλάδα, δεν ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις περιφερειακές εκλογές.


Τέλος, παρακαλούνται:
 
1.    Οι κ.κ. Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών, για την άμεση κοινοποίηση του παρόντος στους δήμους και τις κοινότητες της περιφέρειάς τους.
2.    Οι κ.κ. δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων να επιληφθούν προσωπικά για τα ανωτέρω, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα από εσφαλμένες εγγραφές στους καταλόγους και να αποφευχθεί ενδεχόμενη ταλαιπωρία τόσο των ενδιαφερομένων όσο και των αρμόδιων υπηρεσιών.
3.    Οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων και κοινοτήτων, για τη σχετική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων εκλογέων ως προς τις κατηγορίες στις οποίες ανήκουν, καθώς και για τη διαδικασία και τις προθεσμίες ανάρτησης των καταστάσεων και υποβολής τυχόν ενστάσεων.




ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:                                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  
                      
1. κ.κ. Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών              ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Έδρες τους                    
2. Πρωτοδικεία Κράτους (μέσω Ν.Α.)               
3. Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις                       
                                           
 ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:                                             
- Γρ. κ. Υπουργού
- Γρ. Γεν. Γραμματέα κ. Στεφάνου
- Γρ. Γεν. Γραμματέα Μεταν. Πολιτικής κ. Τάκη
- Γεν. Δ/ντή Αναπτ. Πρ/των
- Δ/νση Μηχ/σης & Η.Ε.Σ.
(για την ανάρτηση του παρόντος στον ιστότοπο του Υπουργείου)
- Δ/νση Εκλογών